BPA aanpak krediet crisis

       

Amersfoort, Vrijdag 13 februari 2009.

 

 

Economische crisis dwingt tot keuzes en vergt krachtiger bestuur

 

“Amersfoort moet veel sneller de tering naar de nering zetten”

 

In een periode van economische tegenvallers staat het belang

van de Burgers in onze stad voorop.

 

De Burger Partij Amersfoort (BPA) vindt dat juist nu de politieke stokpaardjes van de collegepartijen op stal moeten blijven.

 

Bestuurlijke zelfgenoegzaamheid binnen het college moet wijken voor creatief crisismanagement.

 

De berichten over de verslechterende  economie volgen elkaar steeds sneller op.

Gisteren werd bekend gemaakt dat het Rijk de komende tijd twintig miljard euro moet bezuinigen, vandaag publiceerde het Kadaster verontrustende cijfers over de woningmarkt. In 2008 daalde het aantal verkochte woningen in ons land met 9,89 procent ten opzichte van het jaar daarvoor, in januari 2009 lag het aantal verkochte woningen al 28,64 procent lager dan in januari 2008.

 

Deze ontwikkeling doet zich ook in onze stad voor. Zo bereikte de woningmarkt in Vathorst de afgelopen weken een dieptepunt, er konden nog nauwelijks transacties worden genoteerd. Het college heeft voor de jaren 2009 en 2010 de geplande woningproductie in Vathorst van circa 800 woningen meer dan gehalveerd naar circa 300 woningen per jaar. De stad wordt geconfronteerd met een toenemend aantal faillissementen, grote bouwprojecten zoals Podium en het Eemplein stagneren of liggen geheel stil.

 

De economische malaise waaraan ook Amersfoort niet ontkomt, heeft grote gevolgen voor het huishoudboekje van onze stad. Alleen al de sterk teruglopende bouwproductie treft de stad op verschillende manieren: grondexploitaties staan onder druk, geplande OZB-inkomsten voor de komende jaren worden niet gerealiseerd en de uitkering uit het gemeentefonds – waarvoor onder meer het aantal woningen en het aantal inwoners van belang zijn – blijft achter bij de verwachtingen voor de komende jaren. Door de achter ons liggende taakverschuiving van het Rijk naar de gemeenten nemen dat uitgaven op het gebied van werk en inkomen en sociale zorg de komende jaren sterk toe. Nu al kan worden gesteld dat de vorig jaar vastgestelde begroting voor 2009 zijn waarde heeft verloren.

 

Het gemeentebestuur van onze stad kan bij dit alles niet lijdzaam blijven toezien. Op zo kort mogelijke termijn is actie noodzakelijk. Crisismanagement is noodzakelijk, zelfgenoegzaamheid, het gebrek aan creativiteit en aan moed tot het nemen van verantwoording moeten worden vervangen door krachtig bestuurlijk optreden. College en raad moeten samen initiatieven nemen om de groeiende crisis die onze stad bedreigt, op adequate wijze te bestrijden. Haast is geboden.

Bij het vinden van oplossingen mag geen sprake zijn van heilige huisjes; prestiges en politieke dogma’s moeten aan de kant worden gezet. Het welzijn van onze burgers is belangrijker dan de realisatie van politieke stokpaardjes uit het collegeprogramma.

 

De raad moet zich uitspreken over een aantal belangrijke activiteiten die door de gemeente zijn gepland. Voor de Burger Partij Amersfoort blijft daarbij de kwaliteit van onze stad en het welzijn van zijn bewoners voorop staan. Met het blik op de toekomst gericht is uitstellen van kostbare investeringen beter dan het versoberen van voorzieningen. Punten waarover de gemeenteraad bijvoorbeeld een uitspraak moet doen, zijn volgens de Burger Partij Amersfoort (BPA):

 

-          Het aantrekken van een externe crisismanager met vergaande bevoegdheden, die direct met de bouw-bedijven van Amersfoort om de tafel gaat zitten en de knelpunten gaat inventariseren. (Amersfoort kan zich geen tweede van Hoogevest permitteren)

-          uitstel van de bouw van het Eemhuis, zeker nu onzekerheid is ontstaan over het aandeel van de private investeerder bij de ontwikkeling van het Eemplein;

-          het, tegen een passende prijs, overdragen van het ontwikkelingsaandeel bij de realisatie van het kantorenpark Podium;

-          kiezen bij realiseren van gemeentelijke plannen zoals een zwembad aan de Hogeweg, een zwembad in Vathorst, een kunstijsbaan en soortgelijke voorzieningen. Beter één of enkele voorzieningen realiseren op een toekomstgericht kwaliteitsniveau dan bovenmatig versoberingen waarvan volgende generaties de zure vruchten moeten plukken;

-          uitstellen van plannen die in economisch slechte tijden als overbodige luxe mogen worden beschouwd, zoals de aanpak van de stadhuisomgeving en de ingrepen aan de Zonnehof;

-          nalaten van het realiseren van ABC-scholen in stadsdelen, die niet vallen binnen het programma van Amersfoort Vernieuwd;

-          bezuinigen in het personeelsbestand van de gemeente – met name op beleids- en bestuurlijke marketingniveau - en beperking in de gemeentelijke huisvestingskosten;

-          de omvang van het college met onmiddellijke ingang van april 2010 terugbrengen van zes naar vijf leden;

-          versoberen van de jubileumfeesten Amersfoort 750.

-          En direct plannen maken voor Vathorst, en het OBV, waarin de gemeente financieel voor maar liefst 50 % risicodragend is.

 

 

de fractie van de Burger Partij Amersfoort ( BPA)